Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά
MME
| Νοέμβριος 2013
Σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Της Δωρας Αντωνιου
Kathimerini, 9 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.Να αυξήσει την πίεση εντός της Βουλής, καλώντας τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από αυτήν το απόγευμα της Κυριακής, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολόγησε υπέρ της ορθότητας της απόφασής του να καταθέσει πρόταση μομφής. Μιλώντας χθες το απόγευμα στο συνέδριο Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, επεχείρησε να απαντήσει στην κριτική ότι καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η μεταπολιτευτική ιστορία δείχνει ότι τέτοιες κινήσεις επιτάχυναν την κρίση των κυβερνήσεων. Εφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκάλεσε «ανθυποψήφιό του» τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, άσκησε έντονη κριτική στην τρόικα, χαρακτήρισε «εγκληματική» την πολιτική του Μνημονίου και υποστήριξε ότι το μόνο που έχει τάξει το κόμμα του είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ της κρίσης επίπεδα.
Η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ήδη φάνηκε από χθες, πρώτη ημέρα της συζήτησης, θα επιχειρήσουν να «στριμώξουν» την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τη δυσχερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και επικρίνοντας χειρισμούς που, όπως θεωρούν, υποσκάπτουν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
«Σε πλατείες και καφενεία»
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλία του σε καταγγελία των επιλογών προσωπικά του πρωθυπουργού. Παράλληλα, σήμερα, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, θα βγουν στους δρόμους, «σε πλατείες και καφενεία», προκειμένου να μιλήσουν με τους πολίτες και να μεταφέρουν το κάλεσμα για την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 6 μ.μ. Η εισήγηση της πρότασης αυτής συνοδεύθηκε χθες με την επισήμανση ότι «η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας δεν είναι μόνο μια κοινοβουλευτική διαδικασία», καθιστώντας σαφή την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδιώξει αύξηση της πίεσης εντός του Κοινοβουλίου, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Εν τω μεταξύ, χθες, με δηλώσεις τους, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκαν της επιλογής να κατατεθεί τώρα η πρόταση μομφής. «Ολοι συμφωνούν ότι τους επόμενους έξι μήνες θα παρθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για δεκαετίες», δήλωσε (REAL FM) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι τώρα θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «με ποια κυβέρνηση θα παρθούν αυτές οι αποφάσεις;». Παράλληλα, σαφής είναι η επιδίωξη της Κουμουνδούρου να αναδειχθεί διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και να αξιοποιηθεί η συγκυρία για να προβληθούν ως ανακόλουθα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα η ΔΗΜΑΡ ή κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δε, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι η πρόταση μομφής πρωτίστως αποσκοπεί «να φέρει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές της συμπολίτευσης».