Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά
MME
| Νοέμβριος 2013
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωζώνη, αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο του Levy Institute
NewMoney.gr, 8 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
"Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα: Δυσλειτουργικό ή χτισμένο για να διαρκέσει;"Με αυτό το θέμα καταπιάστηκε το τρίτο μέρος του διεθνούς συνεδρίου του Levy Economics Institute για την κρίση στην Ελλάδα, όπου μίλησαν ο κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής στην έδρα Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο κ. Δημήτρης Βαγιανός, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics και Διευθυντής του Κέντρου Paul Woolley για τη Μελέτη των Δυσλειτουργιών των Αγορών Κεφαλαίου και ο Γιώργος Ζαββός, νομικός σύμβουλος, πρωην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Αιμίλιος Αυγουλέας στην ομιλία του, τόνισε ότι “το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι ο καθαρισμός των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών από επισφαλή δάνεια και όχι η ανακεφαλαιοποίησή τους. Αυτό ήταν το κλειδί και για την αμερικανική ανάκαμψη."
Ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Στήριξης, σύμφωνα με τον κ. Αυγουλέα, προσφέρει μικρή ελπίδα, καθώς το bail in είναι μία αμφιλεγόμενη μέθοδος ανακεφαλαιοποίησης και οι πόροι τους δεν είναι επαρκείς.
Ο κ. Δημήτρης Βαγιάνος αναφέρθηκε στην περίοδο 2000 έως 2007 στην Ελλάδα και στην απότομη στροφή του 2009. “Η αύξηση της ιδιωτικής πίστωσης κατά τη διάρκεια των ετών της αλματώδους ανάπτυξης ήταν η υψηλότερη στην ευρωζώνη- μαζί με την Ιρλανδία- και η βασική κινητήρια δύναμη της κρίσης "
“Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβεβαιώσει ότι, ενώ η εξισορρόπηση της ζώνης του ευρώ έχει προχωρήσει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, λείπει μια στρατηγική ανάπτυξης. Μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα αποδειχθεί προς όφελος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για την αντιστροφή της αρνητικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάσταση και βοηθώντας τους στην έξοδο από την κρίση.”, σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Ζαββός.