Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Μάιος 2014

Levy Institute – Κατασκευασμένος πολιτικός μύθος το success story της Ελλάδας

Banking News, 7 Μαΐου 2014. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν μια κίνηση απελπισίας και μια πράξη καθαρά συμβολική


Τον μύθο του ελληνικού success story επιχειρεί να αποδομήσει το Levy Economics Institute του Bard College...

"Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στις 10 Απριλίου ήταν μια πράξη καθαρά συμβολική", σχολιάζει σε μια αναλυτική και χειμαρρώδη συνέντευξή του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Levy Economics Institute.

Όπως επισημαίνει, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν μια κίνηση απελπισίας, μια πράξη στρατηγικής με στόχο τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των κρίσιμων διπλών εκλογών του τρέχοντος μήνα.

Όπως υποστηρίζει στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση σκοπίμως κατέστησε την επιτυχία του προγράμματος λιτότητας άμεσα εξαρτώμενη από την επίτευξη του στόχου για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Levy Economics Institute, κανένας - πλην των δανειστών της Ελλάδας - δεν εντυπωσιάστηκε από το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας...

Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την επιστροφή της χώρας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ως μια ένδειξη πως η ελληνική κρίση τελείωσε... Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει στο 28%. Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μέχρι τα τέλη του 2015 το ελληνικό χρέος θα έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα του 190% έναντι του ΑΕΠ.

"Αυτοί οι αριθμοί συνιστούν ένα success story ή μια εθνική τραγωδία;", διερωτάται ο πρόεδρος του Levy.

"Πόσες φορές ακούσαμε πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το τούνελ της κρίσης; Δυστυχώς αυτό το τούνελ είναι πολύ, πολύ, πολύ μακρύ... Δεν αποκλείεται να χρειαστεί μια δεκαετία, ή και περισσότερο, προκειμένου να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", απαντά.

"Καμία αλλαγή πολιτικής δεν θα έρθει στην Ελλάδα, αν δεν αλλάξει η πολιτική ηγεσία...", σπεύδει να προειδοποιήσει ο ίδιος.

"Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία θα επεκταθεί, εκτός εάν οι Ευρωεκλογές δώσουν ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα...", προσθέτει.
Ποια είναι όμως η θέση του για το ελληνικό χρέος; "Δεν τίθεται ερώτημα.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το PSI+ του 2012 τελικά έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην ελληνική οικονομία. Έπληξε σφόδρα τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Το haircut άργησε πολύ...", υποστηρίζει, ρητά και κατηγορηματικά.

"Το ελληνικό success story δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν κατασκευασμένο μύθο που εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς", επαναλαμβάνει.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι